Digitaal dagboek

Lees hier onze spannende verhalen

De ‘Yellow Boys’

by Jacqueline Boelens on 22/07/2018

23 februari 1968 – (36 jaar)

SM Emiel C.P. Deporte.
Aanstelling tot CSM (Company Sergeant-Major) van de 2de Compagnie Grenadiers.
Oprichter van de “Yellow Boys”.
1ste Sergeant

De uitleg van de ‘Yellow Boys’

Toen ik CQMS was van de 2de compagnie vroeg de Compagnie Commandant Kapitein Pauwels mij of ik CSM wilde worden van de 2de compagnie.

Deze compagnie stond niet goed aangeschreven in het 1ste Regiment Grenadiers: er waren tuchtproblemen en zo…. Ik was er eentje die alles met de puntjes op de i wou. Streng maar rechtvaardig ….

Eerst wou ik dit niet doen …. Alle probleemjongeren werden in deze compagnie gedumpt omdat ze in de andere compagnies niet welkom waren. Na veel wikken en wegen besloot ik dan toch om het te doen.

Om een groepsgeest en wat meer  saamhorigheid en alsook tucht in te brengen moest ik iets vinden dat deze jongens aansprak en samenbracht.

Het was de tijd van de Beatles die met “Yellow Submarine” in de hitlijsten stonden en deze muziek sprak deze jongens wel aan.

Ik bedacht om deze jongens te laten opvallen tussen de andere soldaten het gele schouderkoord dat ze konden dragen op hun uniform.

Zo zijn de “Yellow Boys” ontstaan en wie daar anders over verteld zijn ofwel onwetend of wel leugenachtig … ha ha ha.

Emiel C.P. Deporte

De toestemming om zulk een koord te mogen dragen had nogal wat voeten in de aarde bij de hogere échelons …. Toch werd de toestemming aan mij gegeven, alleen mochten ze de koord enkel in het kwartier dragen.

Omdat ze de enige waren die zulk een attribuut dragen mochten, en wanneer ze na een lang durende brainstorm tussen hen en mij, de naam “Yellow Boys” kozen bracht dat de gewenste saamhorigheid.

Door deze aanpak, ze speciaal te maken, en mijn ijzeren discipline werden deze ‘onhandelbare’ jongens de beste compagnie van de eenheid en droegen de naam “Yellow Boys” en de gele koord met fierheid!

Toch gaf het soms problemen, ze gingen bij wijze van spreken met deze koord slapen, doordat ze zo fier waren hielden ze de koord aan als ze buiten de kazerne gingen alsook als ze met de DVT naar huis gingen, wat problemen gaf met de MP’s.

Gelukkig sliepen in die tijd de MP’s in dezelfde blok als de 2de Compagnie en vriendje kent vriendje en zo kon ik het voor hen in orde brengen dat er geen sancties kwamen. En aldus won ik hun hart en respect nog meer.

Uiteindelijk werd de 2de Compagnie van het 1ste Regiment Grenadiers, de “Yellow Boys”, de elite van het korps.

En in plaats dat de andere compagnies hun ‘crapuul’ in mijn compagnie dumpten stonden ze te springen om in de tweede toegelaten te kunnen worden. Wat geen sinecure was ….

Zo zijn de “Yellow Boys” ontstaan en wie daar anders over verteld zijn ofwel onwetend of wel leugenachtig … ha ha ha.

Jacqueline BoelensDe ‘Yellow Boys’