Digitaal dagboek

CSM 2e Cie EMIEL DEPORTE en zijn Yellow Boys

by Jacqueline Boelens on 06/08/2021

Dit is het verhaal van de YELLOW BOYS, onlosmakelijk verbonden met de Grenadiers. Emiel gaf ons indertijd toestemming dit te publiceren.

Wijlen Emiel Deporte was een geliefd en gerespecteerd leider, streng maar rechtvaardig.

Hij was een trouw lid en woonde regelmatig met zijn partner onze Grenadiersfeesten bij.

Hier het verhaal in zijn eigen woorden.

Toen ik CQMS was van de 2e Cie vroeg de Compagnie Commandant Kapitein Pauwels mij of ik CSM wilde worden van de 2e Cie.

Deze compagnie stond niet goed aangeschreven in het 1e Regiment Grenadiers.. Er waren tuchtproblemen en zo..Ik was er eentje die alles met de puntjes op de i wou, streng maar rechtvaardig.

Eerst wou ik dit niet doen…alle probleemjongeren werden in deze compagnie gedumpt omdat ze in de andere compagniers niet welkom waren. Na veel wikken en wegen besloot ik dan toch om het te doen.

Om een groepsgeest en wat meer saamhorigheid en alsook tucht bij te brengen moest ik iets vinden dat deze jongens aansprak en samen bracht.

Het was de tijd van de Beatles die met “Yellow Submarine” in de hitlijsten stonden en deze muziek sprak de jongens wel aan.

Om deze jongens te laten opvallen tussen de andere soldaten bedacht ik het gele schouderkoord dat ze konden dragen op hun uniform. De toestemming om zulk een koord te mogen dragen had nogal wat voeten op aarde bij de hogere echelons…toch werd mij dit toegelaten, alleen mochten ze de koord enkel in het kwartier dragen.

Aangezien zij als enigen zulk een attribuut mochten dragen, en na een langdurende brainstorm tussen hen en mij werd de naam “Yellow Boys” verkozen.

Door deze aanpak, ze speciaal te maken en mijn ijzeren discipline werden deze “onhandelbare” jongens de beste companie van de eenheid en droegen de naam “Yellow Boys” en de gele koord met fierheid !

Toch gaf het soms problemen, ze gingen bij wijze van spreken met deze koord slapen doordat ze zo fier waren hielden ze de koord aan als ze buiten de kazerne gingen, alsook als ze met de DVT naar huis gingen, wat problemen gaf met de MP’s.

Gelukkig sliepen die in die tijd in dezelfde blok als de 2e compagnie en vriendje kent vriendje, en zo kon ik het voor hen in orde brengen dat er geen sancties kwamen. Aldus won ik hun hart en respect en nog meer.

Dit verhaal kwam onder ogen van

Gewezen korpskorporaal van het bataljon Carabiniers – Grenadiers

1ste Korporaal-Chef Leenaers Kris.  en ziehier zijn reactie :

Met veel bewondering heb ik het artikel gelezen over het ontstaan van de naamgeving over de  Yello Boy’s.

We zullen dit stukje verhaal ook laten opnemen en kenbaar maken in de huidige 2de Cie.

Wij moeten dit verhaal blijven koesteren maar ook helpen uitdragen naar de jongere generatie.

Zulke verhalen of momenten mogen niet vergeten worden.

Als het uit deze getuigenis van CSM 2e Cie EMIEL DEPORTE zaliger is gehoord mogen we dit voor waarheid aannemen.

Ik zal in de volgende weken en maanden onze hedendaagse Yellow Boy’s hierover inlichten.

Gewezen korpskorporaal van het bataljon Carabiniers – Grenadiers

1ste Korporaal-Chef Leenaers Kris.

 

 

Ziehier een groepje Yellow boys , anno 2022, foto genomen tijdens bevelsoverdracht ;

Op 26 oktober zal Luitenant-Kolonel SBH Gunter Rosseels het bevel overdragen aan Luitenant-Kolonel SBH Bart Van Dyck. Tevens vind de stickoverdracht van de RSM plaats tussen Adjudant-Majoor Patrick Jansen en Adjudant-chef Mario Allary en wordt de functie van Korpskorporaal overgedragen van Eerste Korporaal-chef Chris Lenaer saan Korporaal-chef Andy Tomasini

Jacqueline BoelensCSM 2e Cie EMIEL DEPORTE en zijn Yellow Boys