Digitaal dagboek

CSM 2e Cie EMIEL DEPORTE en zijn Yellow Boys

by Jacqueline Boelens on 06/08/2021

Dit is het verhaal van de YELLOW BOYS, onlosmakelijk verbonden met de Grenadiers. Emiel gaf ons indertijd toestemming dit te publiceren.

Wijlen Emiel Deporte was een geliefd en gerespecteerd leider, streng maar rechtvaardig.

Hij was een trouw lid en woonde regelmatig met zijn partner onze Grenadiersfeesten bij.

Hier het verhaal in zijn eigen woorden.

Toen ik CQMS was van de 2e Cie vroeg de Compagnie Commandant Kapitein Pauwels mij of ik CSM wilde worden van de 2e Cie.

Deze compagnie stond niet goed aangeschreven in het 1e Regiment Grenadiers.. Er waren tuchtproblemen en zo..Ik was er eentje die alles met de puntjes op de i wou, streng maar rechtvaardig.

Eerst wou ik dit niet doen…alle probleemjongeren werden in deze compagnie gedumpt omdat ze in de andere compagniers niet welkom waren. Na veel wikken en wegen besloot ik dan toch om het te doen.

Om een groepsgeest en wat meer saamhorigheid en alsook tucht bij te brengen moest ik iets vinden dat deze jongens aansprak en samen bracht.

Het was de tijd van de Beatles die met “Yellow Submarine” in de hitlijsten stonden en deze muziek sprak de jongens wel aan.

Om deze jongens te laten opvallen tussen de andere soldaten bedacht ik het gele schouderkoord dat ze konden dragen op hun uniform. De toestemming om zulk een koord te mogen dragen had nogal wat voeten op aarde bij de hogere echelons…toch werd mij dit toegelaten, alleen mochten ze de koord enkel in het kwartier dragen.

Aangezien zij als enigen zulk een attribuut mochten dragen, en na een langdurende brainstorm tussen hen en mij werd de naam “Yellow Boys” verkozen.

Door deze aanpak, ze speciaal te maken en mijn ijzeren discipline werden deze “onhandelbare” jongens de beste companie van de eenheid en droegen de naam “Yellow Boys” en de gele koord met fierheid !

Toch gaf het soms problemen, ze gingen bij wijze van spreken met deze koord slapen doordat ze zo fier waren hielden ze de koord aan als ze buiten de kazerne gingen, alsook als ze met de DVT naar huis gingen, wat problemen gaf met de MP’s.

Gelukkig sliepen die in die tijd in dezelfde blok als de 2e compagnie en vriendje kent vriendje, en zo kon ik het voor hen in orde brengen dat er geen sancties kwamen. Aldus won ik hun hart en respect en nog meer.

Jacqueline BoelensCSM 2e Cie EMIEL DEPORTE en zijn Yellow Boys