Digitaal dagboek

Korea, de vergeten oorlog!

by Jacqueline Boelens on 03/07/2018

Juni 2018

Op het ogenblik dat de wapenstilstand tussen Noord en Zuid Korea in alle media een groot deel van het nieuws in beslag neemt, misschien even stilstaan bij de oorlog in Korea, een vergeten oorlog, waar ook 3171 Belgische en 78 Luxemburgse vrijwilligers naar Korea vertrokken zijn.

101 Belgen, 2 Luxemburgers zijn gesneuveld, 5 Belgen vermist, en 478 Belgen gewond.

Ik had het voorrecht uitgenodigd te zijn voor een reünie naar Seoul met internationale vrienden.

Onze vriendschap dateert reeds van 1962 en één illustere vriend is Ban Ki-Moon, die sedert die tijd een prachtige carrière heeft opgebouwd, ondanks alles bescheiden is gebleven, zijn toenmalige vrienden regelmatig aanspoort om een jaarlijkse reünie te houden en dit alles sedert 2012.

Dit jaar kwamen we samen in Seoul, een hypermoderne wereldstad, en zoals U wel kunt denken is de wapenstilstand het gesprek van de dag tussen de Koreanen. Vooral naar de hereniging van families wordt reikhalzend uitgekeken, en daar zal het Koreaanse Rode Kruis die voorname taak op zich moeten nemen.

Een bezoek aan het Oorlogsmuseum van Korea was dan ook voorzien in het programma, Onze gids vestigde onze aandacht op het feit dat deze oorlog nog steeds in het geheugen gegrift was van de bewoners van het schiereiland. Verbluft luisterden we naar de vele anekdotes en gruwelden van de wreedheden uit deze tijd. Er wordt verondersteld dat, ergens tussen 2 en 3 millioen mensen het leven lieten, exacte cijfers ontbreken. In 1953 werd de wapenstilstand tussen Noord en Zuid Korea getekend, maar in feite leefden die 2 landen steeds op voet van oorlog.

Dit bezoek als voorbereiding naar onze tocht naar de gedemilitariseerde zone, We keken over de omheining naar Noord Korea, zagen de blauwe brug waar de leiders van deze 2 naties een privé gesprek hadden tijdens deze historische ontmoeting. Als neutrale waarnemers en om eventueel hulp te bieden zijn daar een afdeling van Zweedse en Zwitserse militairen gevestigd.

Generaal Majoor Patrick Gauchat, Zwitsers afgevaardigde in de NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission), gaf de nodige uitleg en we werden vergast op een lunch ter plaatse.

Er werd aan ieder van ons een steen overhandigd met onze naam in gegraveerd, door beeldhouwer Park Chan Kab, en tijdens een eenvoudige, maar ontroerende ceremonie legde elk van ons deze steen aan het bescheiden monument, en spraken onze eigen gedachte en vredeswensen uit voor de toekomst.

Hier zijn de foto’s, en tot mijn blijde verrassing ontmoette ik daar een luitenant, die vroeger Grenadier was in het Zwitserse leger.

Jacqueline BoelensKorea, de vergeten oorlog!