Roland Van De Walle

Aangenaam, ik ben Roland Van De Walle en ben ondervoorzitter van de Koninklijke Verbroedering Grenadiers Vlaanderen.

Roland Van De Walle

Ik ben geboren

te Gent op 11 april 1942, en volgde de lagere school aan het Sint Antonius te Gent en ging naar de richting Electro voor het middelbaar onderwijs aan het Hoger Technisch Instituut Sint Antonius te Gent.

Op 1 april 1961

en dit is geen grap, kreeg ik mijn basis infanterieopleiding te Turnhout gedurende 4 weken en muteerde vervolgens begin mei naar de Grenadiers te Soest.

Door de politieke veranderingen

op het Afrikaanse continent dienden de Grenadiers tegen 21 augustus 1961 een marscompagnie samen te stellen met als doel de orde te handhaven in Rwanda en Burundi in de periode voorafgaand aan de onafhankelijkheid.

Om deel te mogen uitmaken van de marscompagnie diende de milicien, die als vrijwilliger beschouwd werd, aan dezelfde testen en voorwaarden te voldoen als de actieven. De marscompagnie stond onder het bevel van het 4 Bn Cdo, onder leiding van majoor Janssens.

De compagnie vertrok op 22 augustus 1961 en vlogen per DC6 via Algiers en Kano naar Kigali. Roland vertrok met de derde groep op 25 augustus samen met het 2 peloton dat onder leiding stond van onder luitenant Culot.

Ter plaatse nam men deel aan verschillende types van operaties en de operatiezone was gans Rwanda, t.t.z. de grote van gans België. Samen met de territoriale wacht werden markten en dorpen gecontroleerd. Men controleerde op identiteitspapieren, men spoorde wapens op en trachten terroristen te identificeren.

De terugkeer

was op 23 januari 1961 met als landingsplaats Melsbroek. Op 15 februari greep een wapenschouwing plaats te Soest om de terugkeer en het einde van de opdracht af te sluiten.

Mijn dienstplicht

eindigde op 30 maart 1963.

In 1964 stapte ik in het huwelijksbootje met Vera Goes en begon mijn beroepsloopbaan bij “Electro-Putman” te Gent. In 65 werd ik aangeworven bij “Siemens” in de afdeling “tele-communicatiesysthemen en netten” als technisch bediende te Brussel. Dit heb ik 34 jaren gedaan en toen ik in 1999 gepensioneerd werd wou ik mij inzetten voor de Grenadiers. In 2004 werd ik opgenomen in het bestuur van de vzw “Koninklijke Verbroedering Grenadiers Vlaanderen” en op 1 februari werd ik ondervoorzitter.

Deze functie oefen ik nog steeds uit en wil dit nog enkele jaren verder uitvoeren omdat ik er onder vrienden ben en het leuk vindt om samen in een sociaal warme omgeving te werken.

Blijf in contact

®Hosted en created by Softfusion

PirreRoland Van De Walle